Väike, hääbuv, suletud

Sõnades muidugi räägitakse Eesti kultuuri tulevikust ja järjepidevusest, kuid kui hakata internetist otsima suurimate Eesti kunstnike teoseid, leiab heal juhul hulgaliselt Wiiraltit. On olemas ka mõned kasutajate endi tehtud saidid, kust saab üht teist, kuid pahatihti 90ndate kvaliteediga. Kunstigaleriidest leiab ka midagi, kuid see on ka enam vähem kõik.

Google'i pildiotsing teemal "Elmar Kits" annab üksikud pildikesed, millest enamus on suuruses 400x200. Kumu.ee näitab juba ei tea mis ajast pilti kirjaga "Open soon". Raske öelda, kui palju selline asi meie kultuurile kahju toob, sest maale otsib internetist võib olla üsna spetsiifiline seltskond, kuid ma usun, et neid oleks siiski lõpuks tuhandeid. Lisaks on võimalus, et mingisugune Eesti maal satuks näiteks Penguini kirjastuse raamatu kaanele seetõttu juba oluliselt väiksem, sest kujundajad lihtsalt ei tea neist mitte midagi.

Veel hullem on lugu muusikaga. Hiljuti Youtube'ist tuhat Eesti lugu maha võtnud autorikaitsjad läksid ilmselt kallale sellele, millest neil hammas üle käis (kirjade saatmine youtube'ile ei vaja just eriti suurt professionaalsust), kuid selle efekt nii neile artistidele, kelle lood üleval olid kui ka Eesti kultuurile võib olla üsna ebameeldiv. Hea personaalne näide on see, et minu hiljutine tagasitulek Eesti muusika juurde sai alguse just tänu vanadele videotele youtube'is. Vaadates Tõnis Mägi või Kare Kauksi salvestusi seal tekkis mul vastupandamatu soov leida kuskilt ka mõni selle aja Eesti muusika plaat ja ootus, et nad teeksid üha uusi ja uusi asju.

Kuidas siis seda nüüd kõige paremini öelda, et mitte kõlada neo-klišeede esitajana... Khkhm, lugupeetud kultuurisuunajad, Internet on meie maailma muutnud ning rohkem kui ühe krooni ja üheksakümne üheksa sendi sisse käššimine, on tänapäeval oluline saavutada oma teoste osalemine digitaalses infovahetuses, vestlustes, remiksimises, taasesitamises. Nii püsib kultuur elus ja kui vahel ka mõni raha kohe saamata jääb, siis jääb just meie kultuur siiski ellu. Ja vat mis - see kroon oleks nagunii saamata jäänud ja tegelikult toob suurema mõju ja levikuga kultuur hiljem kümme korda rohkem raha tagasi.

Soovitan kõigil väga tungivalt vaadata ka siia lisatud Lawrence Lessigi videot samal teemal:

7 comments:

Anonymous said...

Kui vaadata vabatahtlike poolt sisse skännitud ja digiteeritud näiteks lib.ru nimelist kirjanduse netistamise üritust või КОЛХОЗ nimelist teaduskirjanuse kogumikku (mul endal on 12 DVD sellest kogumikust) , siis selle kõrval on eesti asjad täitsa pees. Me oleme kahjuks juba ajalugu. Lähema paari põlve jooksul lähevad noored inglise - vene keele peale üle , sest emakeelset infot ei ole ja autoriõiguste pärast ka ei tule.

Nõgene said...

Autorikaitsjad käituvad tüüpilise ametnikuna, kes õigustab enda sageli jaburat käitumist väitega, et tema ei ole seadusi teinud, tema ainult konrollib nende täitmist.

Ja kontrollib innuga, ennastunustava entusiasmiga, kirglikult.

Oli hiljuti väga masendav-lõbus kuulata ühe endise restoranipidaja meenutusi kokkupuudetest tervisekaitsjatega. Kuidas tädikesed ajavad näpuga järge ja kontrollivad, kontrollivad, kontrollivad. Kuidas kraanikausse arvutati ruumi rohkem kui oli seinapinda nende paigutamiseks jne. Muuhulgas ei tohtinud kasutatud nõud liikuda tagasi kööki samast uksest, kust nad enne saali olid toodud. Ehituslikel põhjustel ei olnud võimalik kahte ust teha, kuid tädidele sobis ukseava, millesse oli paigutatud kaks uksetahvlit - üks pool köögist väljumiseks, teine sisenemiseks. Siis oli seadust täidetud, kuigi taldrikud liikusid ikka sama rada pidi...

Ettevõtja pani oma söögikoha kinni. Juba ammu enne majanduslangust.

Verner Keel said...

Eesti uuemate kunstnike töid vahendab ka selline huvitav sait nagu www.globeart.ee

Anonymous said...

Täna mõtleme nii, nagu Sinu viidatud autorikaitsjad või minu märgatud anonüümne kommentaator Postimehes.

Ja homme võime uhkusega kinnitada, et just meil ongi maailma kõige ilusamad jurtad.

Lauri Isotamm said...

daniel, kumu sait on:
http://www.ekm.ee/kumu.php

kumu.ee on ilmselt mingi nutimehe katse, läbimõeldud ja tark katse, pursuidelt leiutasu küsida.

Daniel Vaarik said...

Hea uudis :). Aitäh täienduse eest. Muidugi lähemal uurimisel ei paku ka see sait kuigi palju kunstimaterjale, vaid on rohkem näituste ajakavasid ja taustainfot edastav.

Marii Mirett said...

Lauri jõudis ette, tahtsin ka just kumu.ee teemal kommida. aga see on järjekorne kurb näide: ühel nahaalil õnnestus see sait enda nimele regada ja KUMU-l ei õnnestu seda kuidagi kätte saada. ja nõnda jäävadki inimesed kumu.ee-d toksima ja pika ninaga, arvates, et meie esinduskunstimuuseum ei viitsigi endale kodukat teha.

ja sanitaarnõuetega on täpselt sama absurd - lähtume sellest, mis on kirja pandud, mis sest, et see hävitab Eesti põllumajanduse, sest iga talumees, kes tahaks toota, peab enne endale euronõuetele vastava tootmisüksuse looma, muidu ta vajalikke pabereid ei saa. ja see kõik on muidugi üüratult kallis ja aeganõudev protsess. sel teemal arutlesime mõttetalgutel. vabandust, et kommentaar nüüd nii pikaks venis! :)

 
©2009 Memokraatia | by TNB