Changewash*



"Wash"-lõpuga sõnu kasutatakse enamasti siis, kui keegi proovib näida sellena, kes ta ei ole. No võtame näiteks greenwashi. Seda kasutatakse firmade kohta, kes annetavad suure käraga raha hülgepoegadele hambaklambrite ostmiseks aga samal ajal niristavad vaikselt mürki merre või midagi taolist.

Barack Obama massiivne võit USA-s on pannud ka kodumaised erakonnad kiiresti joonduma uuele kursile. Kõik tahavad ju natukene obaamad olla. Keskerakond kirjutab oma protestilehel, et "Aeg vahetuseks on käes", vihjates sellega Obama "Change we need" kampaaniale ning Mart Laar parafraseerib loosungit "Yes we can!" (Laar: "näitame, et suudame!"). See ongi "changewash". Peseme ennast Obamaks.

Ma ei suuda oma silmi ära imestada aga need on ju needsamad meie Mart ja Edgar, kes 20. sajandi lõpu poole siin ringi rokkisid. Mis saab neil Obamaga ühist olla? Mõlemad on ju Tartus ülikoolis käinud, nahavärvilt valged. Kehaehitus ümar. Ideed vähemalt 20 aastat täpselt needsamad.

*Selle termini pakkus välja tegelikult mu sõber Villu.

4 comments:

Anonymous said...

See trall meenutab lugu, mis vist Kaur Kenderilt pärineb, kuidas mees laiutab käsi ja ütleb, "ei saa aru, ostsin endale Ferrari nagu Lõhmus ostis, võtsin noore naise nagu Lõhmus võttis, aga krt, ikka ei ole rikas nagu Lõhmus..."

Brooke Logan said...

kuidagi ärevaks teeb see "Obamamania" tõepoolest. Ajalugu on näidanud, et teatud poliitilise suuna või võimuloleva isiku kriitikavaba (loe: ajuvaba) kummardamine midagi head endaga kaasa ei too.
PS. Palun mitte valesti arusaada, ma endiselt toetan Obamat ja arvan, et He can :)

oHpuu said...

"no, you can't," arvas Economist selle peale, kui Gordon Brown ja David Cameron võistu seda "change" & "yes we can" trikki ekspluateerima hakkasid.

"Eesti vajab peenraha"

oHpuu said...

ja siiski tundub mulle, et seda võtet oleks parem nimetada viksimiseks kui pesemiseks. nähes Obama edu, haarab nii mõnigi poliitik kingaviksi järele.

nooremleitnant Laar ilmselt kyll musta värvi näovärvi järele, mis tal kõrvu rohelise ja pruuniga riiulis on, et ennast Galiliga metsa mineku eel meikida.

 
©2009 Memokraatia | by TNB