5 põhjust, miks ma arvan, et 2009. aastal populism Eestis ei tööta*

1. Tänapäeva populist peab omama head füüsilist vormi ning trimmis ülakeha. Sorry, Edgar S.
2. Edukas populism peaks kasutama uut poliitilist sõnavara, mitte nämmutama 100 korda kuuldud klisheesid nagu "kummitempel" või "tule taevas appi!"
3. Edukas populism vajab uusi nägusid, neid pole praegu kuskilt tulemas näha.
4. Kuna eestlased on aeglased, siis populism jõuab Lätis enne keemispunkti kui meil. Meie valijad kohkuvad ära ning jooksevad ohutule pinnale, valides sedasama, keda alati.
5. Keskerakonna käimasolev kampaania valitsuse vastu mõjub kui lihvitud ja imal tarbimismäng, mitte kui üleskutse revolutsioonile. (Jälle see turundus!). See kukub läbi ja sellega on üks oluline populistlik kaart maha mängitud.

* Ma olen vahel ennustustega hullult mööda ka pannud. Näiteks aastal 2000. poleks ma elu sees uskunud, et Arnold Rüütel saab kunagi presidendiks ja kunagi 90ndatel vedasin ma Hanna ja Tiiduga kihla, et aastal 2004 on ajalehed juba e-paberil… olen nõus tunnistama, kui eksin. Vaielgem!

4 comments:

Oop said...

Kardetavasti on siiski vara Edgarit maha kanda. Kui populismi vanad head vormid ja võtted on enam kui 2000 aastat vastu pidanud, on kahtlane, et need yhel päeval järsku välja surevad. Populismi toimemehhanism on kinni mitte tehnikas, vaid inimpsyyhikas - ja see nii kergelt ei muutu.

Anonymous said...

No vaielgem.

1. Kus on Hugo Chavezi trimmis ülakeha? Või äkki pole ta populist? Mulle tundub, et sa ajad siin segi populaarsust ja populismi. Kahtlemata ei tee hea väljanägemine ühelegi poliitikule paha. populist või mitte, samas mina tõesti ei näe olemuslikku põhjust miks ülekaaluline poliitik ei võiks edukalt "rahvast" eliidile vastandada.

2. Jällegi ei ole nõus. Edukas populism on läbi aegade ning pea igal pool ratsutanud paari suure vaala seljas - üheks neist on traditsiooniliselt olnud natsionalism, teiseks klassiviha. Ning kumbki ei näita just väsimise märke, ei Eestis ega mujal.

3. Võibolla. Samas ei ole sugugi raske leida pika staažiga populiste - Putinile sa viitasid juba ise, samuti oli seda kadunud Jörg Haider ning ka Chavez ei ole mingi ühepäevaliblikas.

4. Lätis on vähemalt minu arvamuse kohaselt populism juba mitu aastat keemispunktist üle olnud.. võibolla see tõesti on mõjutanud midagi ka Eestis, samas kui paljud meist teavad ligilähedaseltki piisavalt midagi Läti poliitikast? Ise vähemalt pidin nii presidendi kui peaministri nime guugeldama ning seejärel tunnistama, et mul poleks neid isegi valikvastuste puhul ära suutnud arvata.

5. Väite esimese poolega tuleb muidugi nõustuda - www.protest2009.eu imeb nii mitmel eri tasemel, et ei oska isegi kuskilt alustada. Samas oleks lihtsalt ülimalt naiivne arvata, et populism Eestis kuidagi ainult Keskerakonna pärusmaa oleks. Kuid isegi ainult selle kampaania osas - see, et majanduskriisile mängimine sind või mind Savisaart valima ei pane ei ole paraku ligilähedaseltki piisav kriteerium selle edutuks tunnistamiseks. Ning ma tõesti ei usu hetkekski, et Kesk selle asjaga ka ise mingit revolutsiooni taotleks - täiesti piisab sellest, kui mingi osa valijate jaoks Reformi ja IRL-i senist majandusliku edu kaarti kompromiteerida õnnestub.

Daniel Vaarik said...

Me ilmselt räägime siin eri asjadest, minu viga (pealkiri on nõks ebatäpne). Ma ei pea silmas populismi kui sellist, vaid mingisugust uut tüüpi rajupopulistlikku pööret, mida praegu paljud kardavad. See, et poliitika ja populism käsikäes käivad, pole kellelegi üllatus, sel teemal pole minulgi midagi uut öelda.

Samuti ei taha ma öelda, et järgmine aasta tuleb vähem populismi kui tavaliselt. Ei, rohkem tuleb. Aga ma arvan, et mingit sorti populistlikku "messiast" siiski tulemas näha pole.
Ja seda pole ka Edgar S.

Oopi kommentaari kommenteerides, ma täna enam Savisaarele panust ei teeks. Raske seletada miks, kuid ma lihtsalt ei usu. Ei usu ja kõik. Tema enda valijad talle jäävad, seniks kuni tal jõudu jätkub, kuid midagi uut leida, raske. Pole neil sära.

Ja Tarmo, Läti osas vaidleks Sinuga küll, toetuseks tänaõhtused sündmused. Ma mõtlesin keemispunkti all midagi sellist, mida võisid AK-st vaadata.

Oop said...

Mhmh, aga neid valijaid jätkub ilmselt vähemalt Edgari eluajaks. Mis pärast infarkti saab, kurat yksi teab. Kyllap lyhike verine kodusõda, millest keegi väljub võitjana, ent mitte enam keisri enda hiilguses.

Põhimõtteliselt võib muidugi juba panuseid teha, kes on peamised asjaosalised ning millisteks kujunevad diadohhide riigid, aga selleks võib vabalt ka kymme-viisteist aastat liiga vara olla.

Siinkohal oleks vist kyll viisakas pikka iga ja tugevat tervist soovida.

***

Mis lihtsalt suurematesse populistlikesse aktsioonidesse puutub, siis ehk, jah, kulub jälle paar aastat kuni mõni, enne kui järgmine edukalt läbi läheb. Olgu see siis uus poiste- või tydrukutebänd (mis pakuks toredat vaheldust ja esteetiliselt nauditavaid valimisplakateid) või mingi muu vahva poliitprojekt.

 
©2009 Memokraatia | by TNB