Elevant ruumis*



Õigupoolest kirjutan ma seda posti sellepärast, et lubasin kohvipausi ajal professor Lauristinile sel teemal Arengufoorumil sõna võtta aga kahjuks pidin vahepeal ära käima ja magasin sobiva hetke maha.

Arengufondi tänasel foorumil oli palju õigeid mõtteid. Ka Arengufondi Valge paber Riigikogule sisaldab hulka meetmeid, mille elluviimisel võib teatud tõenäosusega loota, et meie majandusel hakkab paremini minema. Ja õigupoolest polegi Arengufondil kerge rääkida ühest poliitilisest probleemist. Kuid üks poliitiline elevant seisis siiski ruumis ja keerutas võidukalt lonti iga kord kui keegi ütles midagi talentide Eestisse meelitamise või tolerantsi kohta.

Me võime rääkida investeeringute ja andeka inimese siia meelitamisest palju tahame, kuid jälgides üldisi arvamussuundumisi, näeme Eestis pigem suletuse kasvu, sallimatuse tõusu võõramaise tööjõu ja sealhulgas paratamatult ka talentide suhtes. See tähendab, et me võime raha raisata, lennuliinid avada aga talent ei tule siia. Lisaks näeme monumendi avamist, mille kohta Briti DJ nimega Rhythm Doctor on öelnud nii:

"Its also very militaristic as it looks to me like the iron cross awarded to german (& nazi) soldiers. i think it's actually the medal awarded to estonian freedom fighters but i imagine to most of the world its an iron cross."

Ma ei usu, et rütmidoktor on oma arvamuses päris üksi. Kas teie usute? Ma ei usu seda kohe üldse. Ja kui see on nii, siis me peame topelt vaeva nägema, et tema moodi arvavad talendid ära ei ehmuks.

Ma ei näe eriti ühtegi poliitilist jõudu, kes julgeks praegu jõudsalt kasvava maineprobleemi suunas isegi vaadata, rääkimata siis selle ärakirjeldamisest. Või siis teeb seda Keskerakond, mis keerab asja veel eriti kummuli. Samas võivad ju majandusinimesed mõelda välja ükskõik kui kavalaid Eesti müümise meetmeid, kuid need lihtsalt ei tööta seni, kuni me elevandiga midagi ette ei võta.

* Elevant ruumis on inglise keelest pärit väljend, mis kirjeldab tõde, millest on võimatu mööda vaadata, kuid mida inimesed proovivad siiski kramplikult ignoreerida. Seetõttu keskendutakse muudele teemadele.

7 comments:

Marek said...

Rahvuste vahelised suhted kipuvad paraku eriti teravalt paisuma siis kui majandusmuljutis pitsitamas ning töökohti napib.

Tänased uudised raporteerivad, et Hispaanias on tööpuudus saavutamas järjest uusi Euroopa rekordeid. Esimeses kvartalis tööpuudus 15%, seejuures immigrantide seas koguni 28%.

Äärmiselt paha lugu!

Verner Keel said...

Ma ei ole küll kursis, ent kas talentide välismaalt siiameelitamise kõrvalt ka kodumaiste talentide kasvupinnast piisavalt soodustatakse?

Daniel Vaarik said...

See on vist nii, et kodumaine andekas inimene ongi sama probleemi teine ots - kui välismaine ei taha tulla, siis kodumaine ei taha olla. Kui ta on endale asjad piisavalt selgeks teinud, tuleb mõni talendiotsija ja meelitab ta ära. Või läheb omal käel.

Ja kokkuvõttes on vist nii, et talent soosib teiste talentide arengut ja avastamist enda ümber. Kui näiteks Skype'i saabub maailma number 2 mees mingisuguse konkreetse seadme või programmeerimislahenduse alal, siis ta õpetab enda ümber välja ka 4 kohalikku talenti. Anded ei püsi ju salajas.

Samast asjast rääkis täna Arengufoorumil ühes lauas ka Hans H. Luik, tuues ühe näite oma kogemusest (Eestisse saabunud Prantsuse? disainer, kes jagas teadmisi vasakule ja paremale).

Martin said...

Ot. Sa ei öelnud välja, mis see elevant on :).
Või tähendab. Sellist elevanti ei leidnud, kellel sarvist haarata.

Lauri Isotamm said...

"/- - -/
Luuletaja aga on kui tulnukas teiselt maalt, kui/ rootsi varblane või saksamaa vares/ maal ja rahva hulgas, kes pole unustanud süga-/ vat umbusku kõige selle vastu, mida tegid saksad;/

parkide, hirvede, marmori, klaverimängu ja raamatutarkuse vastu,/ mida talumees ühtaegu põlgas ja ihales, püsti-/tades oma kalmule kõrge samba/ ja lõhkudes paruni oma, kui polnud enam kee-/ lajat;/

istutades ja juurides puid, käies kirikus ja pilades seda.

/- - -/ "

Jaan Kaplinski, Luuletamise kunstist, 1984

L said...

Eestis on talentidel raske juba sellel põjusel, et eestlane ei ole just kõige kiivam tegelane, kui on vaja kedagi aktsepteerida millegi paremana kui ta ise. Kaugelt maalt talentidel on see mõnevõrra lihtsam, kui kohalikel sest nendega tahavad koostööd teha ka kohalikud(talendid)- see on mingisugune eestlaste väikesest arvust ja suurtest kompleksidest tingitud anomaalia. Ja loomulikult lähevad siis kohalikud ideemehed minema...ei ole ju erilist isu midagi ära teha kui selleks, et teha peab mingite elevantidega kaklema.

Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
©2009 Memokraatia | by TNB