Vanemapalgaga töötuse vastu?

Ühes hiljutises Eesti Ekspressis oli lugu noorest abielupaarist, kes muuhulgas andsid mõista, et loodavad saada kiiresti teise lapse, et leevendada oma töötust vanemapalgaga. Olen veel paarist kohast kuulnud, et selliseid ideid levib. Kui järele mõelda, siis see esmapilgul briljantne lahendus võib inimesed viia kehvemasse olukorda kui sms-laen. Eriti Eesti Panga kevadprognoosi valguses, mille kohaselt riik peab suutma eelarvet kärpida veel 8,5 miljardi krooni võrra.

Mul puuduvad igasugused sisemised infoallikad selle koha pealt ning ma usun tõesti, et kuigi praegune koalitsioon läks pensionireformi kallale väga kergekäeliselt, siis vanemapalga vähendamine tuleb tõelise vere hinnaga. Aga loogika ütleb, et see siiski tuleb. Teist varianti ei ole. Raha saab lihtsalt otsa. Lisaks võib juhtuda nii, et mida rohkem inimesi vanemapalka saab, seda kiiremini see kuldmune poetav hani ehk toetussüsteem otsad annab.

Inimesed kes praegu loodavad riigi lubadusele maksta vanemapalka, peaksid igaks juhuks rahulikult analüüsima, kas nad on ikka võimelised veel rohkem lapsi üleval pidama ja seda isegi juhul, kui vanemapalgaga midagi juhtub.

Järgmine teema puudutab seda, mis saab pärast, kui vanemapalk ära lõpeb. Kas on ikka mõistlik mõte leida ennast töötuna põllu pealt koos 5 aastase, 3 aastase ja 2 aastase lapsega, keset võlgu ja masendust? Kas on kindel, et nende laste ja ka nende vanemate endi elu on täisväärtuslik, kui sissetulekut lihtsalt pole?

On inimesi, kes käsitlevad lapsi kui võimalikku pensionisammast. Minu vaatlused elus näitavad seda, et mitte kõik lapsed ei toeta oma vanemaid, paljud ei saagi seda teha. Lisaks on toetust vajavad vanemad lastele kindlasti ka koormaks, mis võivad rikkuda nende endigi valikuid (kui peab tööle minema enne ülikooli lõppu ja nii edasi). Loomulikult on palju ka neid, kes toetavad oma vanemaid ja on muidu ka edukad, kuid see ei ole asi, millele saab kindlalt loota.

Ma muidugi ei ole laste saamise vastu, täpsustan veelkord, et räägin ainult sellest küsimusest, kas töötuks jäämise silumine vanemapalgaga on tark tegu.

5 comments:

Indrek P said...

Olen ise täpselt sama asja mõelnud - pole mingit kindlust, et vanemahüvitis sellisel kujul jätkab. Ehk need, kes praegu kindlustunde tagamiseks last muretsema hakkavad, võivad pere juurdekasvu ajaks olla majanduslikult ebameeldiva üllatuse ees.

Daniel Vaarik said...

Huvitav millist lisaväärtust lootis sellele postitusele anda Delfi, refereerides seda loos pealkirjaga "Vaarik: laps on kehvem lahendus kui SMS-laen" ning jättes kõrvale viite Ekspressile.

Madis said...

Üsna jõuline kokkuvõte tõesti Sinu postitusest! Üks lisaväärtus on nüüd selles, et kõigile peaks selge olema, et "Vaariku blogi lugemine on parem lahendus kui Delfi uudiste jälgimine". Samuti said oma blogile ehk juurde mõned lugejad, kes selle olemasolust Delfi artiklist õppisid... Tegelikult kujutan muidugi hästi ette, et Sulle sellised vägivaldsed kokkuvõtted väga ettevaatlikult kirjutatud ja hoopis teistsuguste järeldustega sissekandest ei meeldi. Delfiga võitlemine ja nende keskmise lugeja arvamuse pärast muretsemine on aga ka suht mõtetu tegevus.

Daniel Vaarik said...

Muide, siin on päris hea kajastus ja natukene diskussiooni samal teemal:

http://iibisepesast.blogspot.com/2009/04/muidugi-sunnivad-lapsed-armastusest.html

Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
©2009 Memokraatia | by TNB