Miks ma toetan Minu Eestit


Toetan selle pärast, et ma usun, et üritusest sünnib häid ideid ning ka sellepärast, et see suurendab inimeste oskust koos käia ning arutada ühiseid teemasid. See on eriti tähtis ajal, mil kõik kurdavad, et nende häält ei võeta kuulda. Ma usun, et see üritus õnnestub ja olen veendunud, et see on demokraatiale kasulik.


Samuti tahaksin vastu vaielda mõnedele viimasel ajal kõlanud kriitilistele argumentidele, millest mitmed on ju täiesti arukad ja hirmudena omal moel põhjendatud. Toon neist välja viis ja selgitan, miks need minu arvates ei pea paika.


1. "Üritusest pole nagunii suuremat tolku"

Argumendi kontekst: Selle argumendi sõbrad viitavad kahele asjale, esiteks riigi poolt algatatud erinevatele ning väidetavalt tulututele osalusprojektidele nagu Täna Otsustan Mina ja nii edasi ning teiseks sellele, et osa Teeme Ära 2008 prügist jäi kogumiskohta vedelema.


Miks see argument ei ole tähtis:

Eestlane tahab saada ratsa rikkaks, ta tahab iga kord hommikupudru kõrvale skaibi leiutada ning ühe netiportaaliga kodanikuühiskonna luua. Tegelik elu ju niisugune ei ole. Enamus elust toimub samm-sammult ja kui esimest sammu pole, siis teist ei tuleks kunagi.


Keegi pole öelnud seda, et ka kodanikuühiskond on mingisugune asi, mis juhtub pauguga. Need, kes kodanikuühiskonna projekte lähemalt näevad, teavad, et need käivad tihti üle kivide ja kändude. Õnneks on sellel ka kõva õppimisväärtus ja õnneks mõned neist õnnestuvad ja tekitavad ühiskonnale lisaväärtust.


Kui Täna Otsustan Mina projekti poleks kunagi olnud, siis me oleksime sirgelt öeldes täna ka mitu korda lollimad kaasamise meetodite osas. Sama kehtib Teeme Ära 2008 prügikoristuse osas, mis oli ühe kodanikuühiskonna projekti kohta üle ootuste edukas isegi siis, kui mingi kuju kuskil ei suutnud hiljem oma lubadusi täita. Kogemus, õppetund ja isegi harjumus, mis sealt saadi võimaldab tulevikus teha veelgi paremaid projekte.


Nii et ma olen juba täna ette kindel, et Minu Eesti projektil on väga kõva väärtus, kuna see õpetab, annab kogemust mida pole eriti kuskilt muidu võtta. Lisaks ma usun, et sealt tõesti tuleb ideid, mida tasub ellu viia. Lisaks katsetatakse Minu Eesti puhul huvitavat koostöömudelit, millesse on partneritena kaasatud ka analüütikud, kes suurendavad tõenäosust, et väärt ideed ikka ära tehakse. See on veel üks uus ja huvitav ning loodetavasti innovaatiline kogemus.


2. "Üritus on naiivne ja isegi ohtlik vastandus demokraatlikule riigikorrale"

Argumendi kontekst: Selle argumendi esitajad on intelligentsed inimesed, kellel on vaistlik hirm igasuguste hurraa-ürituste suhtes, mis suurte rahvahulkadega läbi viiakse. Oht on selles, et jehuu-karjudes võidakse unustada see parlamentaarne demokraatia. Kes ajalugu teab, mõistab, et see on põrgutee.


Miks see argument ei ole tähtis:

Õigemini see siiski on tähtis argument ja see oli ka minu esimene hirm Minu Eesti osas. Kuid tänaseks ma tõesti ei usu sellesse. Inspiratsioonikonverentsil kõlanud esinemistest sain mina pigem kinnitust, et oht on korraldajate poolt piisavalt hästi teadvustatud, projekti eestvedajad on endi väitel kohtunud ka poliitikutega ning tulemuseks peaks olema see, et paljud poliitikud võtavad üritusest ka ise osa.


Arutelukohtumiste korraldamine on demokraatlikes riikides samuti üpris levinud ning naljakas oleks mõelda, kui USA-s peaks keegi ebademokraatlikuks mingit kodanike meet-upi teemal, kuidas midagi paremini teha saaks. Vastupidi, ebademokraatlikku ohtu suurendab selliste asjade täielik puudumine.


Samas ei saa välistada, et üle-Eesti toimuvatel üritustel leidub inimesi, kes võivad üritusest valesti aru saada ning esitada ettepanekuid, mis ei lähtu demokraatlikust maailmavaatest. Sellist asja ei tohi aga sassi ajada Minu Eesti enda eesmärkidega. Demokraatiast mittearusaavaid inimesi on Eestis nagunii palju olemas (ka erakondades) ja pigem aitab selline üritus neid hõlmata, kui ohustada riiklust.


3. "Saalis kõlas ehmatav argument..."

Argumendi kontekst: Artur Talvik kirjutas oma üpris arukalt kriitilises Eesti Päevalehe artiklis, et teda ehmatas üks Minu Eesti inspiratsioonikonverentsilsaalist kõlanud küsimus.


Miks selline argument ei ole tähtis:

Üks asi, mida Minu Eesti ilmselt õpetab on see, et kõik inimesed sinuga samas saalis ei saagi mõelda täpselt nagu sina. On ootamatu, üllatav ja ehmatav, et teine eestlane ei pruugi käia sama moodi riides, rääkida sama juttu.. Ta võib olla meile isegi mingil põhjusel ebameeldiv, paksem, rumalam, targem, pikem, asteenilisem, räusklevam, kuid kas mitte just see ei olegi probleemide koos arutamise kõige suurem ja võimsam sõnum, et ühiste huvide nimel kokku tulles tuleb ka välja kannatada erinevused selleks, et edasi minna?


Mõni erinevus vaadetes on kindlasti väga ehmatav. Kindlasti ei tasu Minu Eesti üritusele seada ootusi, et saali satub tohutu hunnik sarnaselt mõtlevaid ja täpselt samade huvidega rahvarõivastes inimesi. Ei. Huvi saab olla meil vaid mõnes asjas sarnane, kuid me peame õppima, et inimesed on erinevad ja just selles peaks seisnema selle ürituse idee (vaadake kasvõi ülaltoodud logo kujundust).


4. "Tulemas on uus erakond!"

Argumendi kontekst: On inimesi, kes näevad ürituse väga heas maines juba ette maas lamavat poliitilist kapitali, mille Rainer Nõlvaku juhtimisel korjavad üles järjekordsed Res Publica stiilis populistid. (Huvitav, kas Res Publica taustaga IRL liikmed on ka nende kartjate seas?).


Miks see argument ei ole tähtis:

Ausalt öelda ma ei usu, et Rainer Nõlvak selleks valmis on ning ma ei usu, et ta oskaks üldse mõelda nagu poliitik. Kuigi ta on hea organisaator ning huvitav mõtleja, on tema ettekanded rabedad ja neis puudub poliitiku lihv. Kui ta tõesti tahab poliitikasse minna, siis ta peab veel mõned aasta harjutama.


Teeme Ära võlu ja võim on palju suurem rohujuure tasandi üritusena kui erakonnana. Kui Rainer Nõlvak peaks millegipärast lahkuma poliitikaväljale kaob suur osa meeskonnast ja toetusest kui sellisest kiiresti. Loomulikult annavad õnnestunud Teeme Ära üritused hea mainekapitali, kuid ma ei usu, et see oleks tõlgitav/konverteeritav poliitikaväljale. Ja lõpuks, kui keegi peakski poliitikassse minekut üritama, siis on enne seda loodud olulist väärtust kodanikuühiskonna väljal.


Nõlvak on samas ise poliitikutee kindlasti välistanud, loodame kõigi osapoolte nimel, et see nii ka jääb :).


5. "Minu Eesti maine on liiga hea"

Argumendi kontekst: On kriitikuid (näiteks Artur Talvik sealsamas), kes on juhtinud tähelepanu, et Minu Eesti maine on justkui nii hea, et seda on ebamugav kritiseerida ja see iseenesest on juba imelik/ohtlik/kahtlane.


Miks see argument ei ole tähtis:

Ilmselt ei saa Minu Eesti tegijad sinna ka ise midagi parata, et maine käest ära pilvedesse kipub lippama. Ma pole sugugi nii kindel, et nad tahavad inglistaatuses olla, sest kui nad turunduslikult vähegi targad on, siis nad mõistavad, et see tekitab osades inimestes tõrget ja liiga tasakaalust väljas maine-ootuste-pettumuse võrrandit ei soovi endale ükski mõistlik üritus. Ma arvan, et Minu Eesti kõrget mainet tuleb otsida eelmise aasta õnnestunud prügikoristusest ning muude institutsioonide madalast mainest ning selles just Minu Eesti organisaatoreid süüdi mõista on pisut koomiline. Ma loodan, et neil jätkub jõudu olla enesekriitiline ning elutervelt eneseirooniline ning püha lehma jutu asemel on normaalne plusside-miinuste arutelu, millele kutsukski kõiki üles.


P.S. Et oleks täpselt selge, mis asjaoludel ma seda posti kirjutan, siis olen ilmselt üks väheseid eksperte, kes pole aktiivselt haaratud Minu Eesti ettevalmistustesse. Olen küll EMSL-i nõukogu liikmena sattunud ühele kohtumisele ning kuna kuulun ka mõttekeskus PRAXIS nõukokku, siis tuleb mul ilmselt tegemist arutelus esitatud ettepanekute sorteerimisega.

9 comments:

Anonymous said...

Ma olen oma mõnetist skepsist selle ettevõtmise osas juba varem ja mujal avaldanud, nii et toon siin lihtsalt välja veel ühe aspekti, millele Danieli postitus ei viidanud.

Ja nimelt - kuigi ma olen nõus, et MinuEesti võib olla väga hea ja tänuväärt üritus mitmest erinevast küljest, nagu näiteks kodanikuühiskonna teke, konsensuse ja ühistunde ehitamine, võõrandumise vähenemine, üldise hoolivuse tõus jne jne. - siis ometigi jään ma väga kahtlevaks sellise talgute korras hoogmõtlemise otsese tulemuslikkuse osas. Kui koristamise puhul on entusiasm ja julge pealehakkamine praktiliselt kõik mida vaja, siis minueesti.ee listis on hulk erinevaid üsna keerulisi ühiskondlikke teemasid, millega mõtestatult tegelemine nõuab üsna palju ettevalmistust, kogemust ja eelteadmisi. Vähemalt ise olen ma päris mitmeid kordi selle reha otsa astunud - mõne uue teema juurde jõudes eeldanud, et "kui keeruline see asi ikka olla saab" ja siis peale paari nädalat või kuud asjaga tegelemist sunnitud kukalt kratsima ja tõdema, et saab ikka väga keeruline olla.

Muuhulgas olen ma üsna veendunud, et kui kõigi 1. mail väljakäidavate heade haridus-, laste või vanuritehoolde, innovatsiooni toetuse ja muude selliste ideede kulupool kokku liita siis ületab see Eesti riigieelarvet vast nii 10 korda kui mitte rohkem. Samas pole kuskil teemat "Kuidas parandada riigi võimalusi kõigi nende toredate asjade tegemiseks?" - sest vastus on paraku selline, mida keegi väga arutada ei taha: tõsta makse. Muidugi, tõe huvides peab ära märkima, et suurem osa nimekirjas olevatest teemadest on suunatud isetegemisele ja mitte virisemisele, kuidas riik-ei-tee-seda-ja-toda, aga ma kaldun arvama, et paljude teemade puhul siiski lõpuks buck stops there.

Aga hea asi on siin see, et kui ma nüüd minueesti.ee saiti üle pika pausi korra tähelepanelikult vaatasin, siis on sealt ära kadunud kogu see varasem mula, mis seadis eesmärgiks "miljon ideed" või üldse rõhk sellele, et sealt peaks tulema Eesti nokia. Sest vähemalt mina usun küll kindlalt, et selle projekti peamine väärtus on protsess ise ja mitte tulemus. Võib muidugi tõesti juhtuda, et tuleb pauk luuavarrest, aga suhtume sellesse siis kui meeldivasse kaasnähtusesse, mitte kui seatud eesmärki.

Daniel Vaarik said...

Samas mina usun, et on võimalik välja mõelda ideid, mille elluviimine ei võta näiteks eriti raha ja mille peale pole tuldud lihtsalt sellepärast, et inimesed pole omavahel rääkinud. Algatuseks on ka juba selliste tulemusteni jõudmine positiivne ja ma usun, et sedasorti asju tuleb.

Teiseks olen küll nõus, et protsess kui selline on oluline ja igasugused ülespuhutud ootused toovad pigem kahju kui kasu.

Anonymous said...

Õige, Daniel. Just selle pärast, mida Sa oma postituse avalõigus kirjutad, tulebki Minu Eestit toetada ja teha.

Ma väidan jätkuvalt, et suurim muutus, mille Minu Eesti projekt võib meie elusse tuua, on Eesti inimeste mõtteviisi muutus, ehk siis esindusdemokraatliku tarbijaühiskonna muutumine osalusdemokraatlikuks ärategijaühiskonnaks.

Esimene Sinu viidatud vastuargument -- ja tarmojuristo "Muuhulgas olen ma üsna veendunud..." lõik -- on oma olemuselt tarbijaühiskondlikud: me võime ju mõelda ja arutada, aga NEMAD ei tee neid mõtteid ikkagi teoks. Mismõttes NEMAD, ma küsin? Riik -- see oleme MEIE!

Vastuargument nr 2 on oma olemuselt dogmaatilis-esindusdemokraatlik: parlamentaarne demokraatia on parim ja vaat et ainuvõimalik ühiskonnakorraldus ja jutt sealtmaalt.

Vastuargument nr 4 lähtub samuti kitsarinnalisest eeldusest, et olemasolev süsteem on parim (kuigi aktsepteerib võimalust, et süsteemi olemasolev seadistus ei ole parim võimalik): Nõlvak plaanib uut parteid. Seda, et demokraatia tähendab "rahva võim", mitte "rahva valitud esindajate võim", argumenteerija ei mäleta.

Argument 5 on mu meelest samuti esindusdemokraatlise tarbijamõtlemise produkt. "Minu Eesti maine on hea" saab täna tähendada vaid "Minu Eesti orgkomitee maine on hea", sest Minu Eesti tegelik tulem -- tuhandete inimeste mõtlema ja ärategema hakkamine -- ei ole veel sündinud. Ja kui orgkomiteed pühaks lehmaks pidama hakatakse, tähendab see paratamatult vastutuse iseendalt pühale lehmale veeretamist.

Argument nr 3.. mnjah. Võõraviha? Hirm tundmatuse ees? Ehk on seegi seotud alateadliku soovimatusega tulla välja oma mugavustsoonist ja uskuda seda, et olemasolev ja järeleproovitud asjade korraldus on tegelikult ikkagi see Hea ja Õige?

Anonymous said...

wolli, ma olen veidi kursis osalusdemokraatia ja kodanikuühiskonna heade külgedega, Tocqueville-ist Putnamini, ning olen nõus, et tugev kodanikuühiskond oleks üks parimaid asju mis Eestis juhtuda saaks - ja ühtlasi olen ka ise mõne sellise projektiga väga otseselt seotud.

Aga nimelt selline teeme-ära-tagurlaste-kiuste tüüpi paugutamine on see, mis mind isiklikult paneb hetkeks peatuma. Riigil on omad funktsioonid ja ka teatud eelised nende täitmisel ning kodanikuühiskonna eesmärk ei ole seda asendada - pigem vastupidi, täiendada ja tugevdada. Näiteks kui jutt on vanainimeste raskest olukorrast, siis timurlaseks käimine või pensionäri üle tee aitamine (mis on küll mõlemad toredad asjad) ei asenda pensionisüsteemi. Kui see tähendab Sulle "tarbijaühiskonda" siis ei ole midagi teha.

Ja veelkord, ma arvan, et see on hea ja vajalik üritus - lihtsalt eesmärkide seadmisel tasub enesekriitilist meelt säilitada. Rahvajooksud on toredad ja vajalikud ettevõtmised, aga neid ei peaks korraldama selleks, et purustada kehtivaid keskmaajooksu rekordeid.

Anonymous said...

Näiteks kui jutt on vanainimeste raskest olukorrast, siis timurlaseks käimine või pensionäri üle tee aitamine (mis on küll mõlemad toredad asjad) ei asenda pensionisüsteemi.Ma ei väidagi, et asendab. Ja ma ei väidagi, et KÕIKI asju on võimalik väikeste kodanikualgatustega päevast null ära teha. Mida ma väidan, on see, et ükskõik mille pimesi uskumine ja pühaks lehmaks kuulutamine on ohtlik.

Aga mulle tundub, et kui me seda vaidlust jätkame, hakkame üksteisega varsti väga resoluutselt nõustuma (või kuidas "being in violent agreement with each other" eesti keelde tõlkida tulebki). ;)

Anonymous said...

..ükskõik mille pimesi uskumine ja pühaks lehmaks kuulutamine on ohtlik..Kui sa nõustud selle alla liigitama ka kodanikuühiskonna ja m.h. minueesti projekti siis oleme tõesti üksteisega väga resoluutselt ühte meelt :).

Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

Unknown said...

Tere, kas teil on vaja kiiret laenu ettevõtte asutamiseks või oma võlgade kustutamiseks, kui jah, pöörduge tagasi meie poole (Davidmarloanfirms@gmail.com) üksikasjalikumalt.

aitäh.

Claudia Klein said...

Tere, minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka finantsnõustaja.

Kas teil on vaja rahalist tugevdamist? Kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotlightglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

Pakume igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalist laenu ning saate ka laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

Me teame, et seadusliku laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha oma tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringud / küsimused? - Saada e-kiri aadressile | spotlightglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

Teie rahaline vabadus on teie kätes!

 
©2009 Memokraatia | by TNB